Elektrik Sigortası Arızalarının Sebepleri ve Çözümleri
Her cihaz gibi evinizdeki veya iş yerinizdeki elektrik sigortaları da arızalanabilir veya tamamen bozulabilir. Bu yazımızda otomatik sigortalarının arıza sebeplerini ve arıza sonrasında izlenmesi gereken yolları inceleyeceğiz.
Elektrik Sigortasının Arızalanma Sebepleri
Elektrik sigortaları aşağıdaki sebeplerle arızalanabilir veya bozulabilir:
1. Sigortanın Proje Aşamasında Yanlış Seçilmiş Olması
Sigortanın doğru karakteristikte ve tipte seçilmemesi, arızaların başlıca sebeplerinden biridir. Elektrik yüküne uygun olmayan sigortalar, aşırı yüklenme veya yetersiz koruma nedeniyle sık sık devre dışı kalabilir. Örneğin C tipi sigorta kullanılacak hatta B tipi sigorta kullanılmışsa veya hattın toplam akımı yanlış hesaplanmışsa sigorta yanlış açma yapabilir.
Çözüm: Projenin doğruluğundan emin olun ve doğru sigorta seçimine önem gösterin.
2. Toz ve Aşırı Nemli Koşullar
Elektrik sigortaları, aşırı tozlu veya nemli ortamlarda çalıştıklarında performanslarını yitirebilirler. Bu koşullar, sigortaların içyapısına zarar vererek arızalara yol açabilir. Sigortaların koruma sınıfı IP20 civarındadır. Bu koruma sınıfı da toz ve nem gibi parçacıkların sigorta içerisine girmesini engelleyemez. Bu nedenle kirli ve nemli ortamlarda sigortaların arızalanma riski vardır.
Çözüm: Sigortanın konacağı kutunun veya panonun IP sınıfı yüksek tipte olmasına dikkat edin. Pano kapağını tozlu ve nemli ortamlarda kapalı tutun.
3. Aşırı Akımlar ve Kısa Devreler Sonucunda İzolasyonun Delinmesi
Aşırı akım veya kısa devreler, sigorta içindeki izolasyon malzemelerinin zarar görmesine neden olabilir. Kısa devre kesme kapasitesi iyi belirlenmemiş bir sigorta üzerinden beklentinin üzerinde bir kısa devre geçtiği zaman delinecektir. Bu durum, sigortanın arızalanmasına ve hatta yangın riskine yol açabilir.
Çözüm: Çok sayıda yükü aynı hatta bağlamayın. Yüksek akım çeken cihazları hatlar arasında dengeli olarak dağıtın. Kısa devre hesaplarını kontrol edin. Gerekirse yüksek kesme kapasiteli ürünleri tercih edin.
4. Yıldırım Düşmeleri
Yıldırım düşmeleri, elektrik hatlarına ani ve yüksek voltaj yükleri bindirerek sigortaların yanmasına veya tamamen bozulmasına neden olabilir. Çünkü yıldırımın yıkıcı etkisi ile sigortanın darbe dayanım akımı aşılmış olur. Bu durum, özellikle dış mekânlarda ve kırsal alanlarda sık görülür. Bunu engellemek için panoda parafudr kullanılmasında fayda vardır.
Çözüm: Tesisatınızda parafudr ve paratoner kullanın.
5. Sigortanın Bağlı Olduğu Hatta Çok Sayıda Cihaz Bağlanması
Bir hatta aşırı sayıda cihaz bağlanması, sigortanın kapasitesini aşarak arızalara neden olabilir. Bu durum sık tekrar ederse sigortanın sürekli olarak devre dışı kalmasına, aşırı ısınıp formunun değişmesine veya yanmasına sebep olabilir.
Çözüm: Çok sayıda yükü aynı hatta bağlamayın.
6. Sigortanın Kalitesi
Düşük kaliteli sigortalar, daha çabuk arızalanma eğilimindedir. Kalitesiz malzemelerden üretilen sigortalar, güvenilirlik ve dayanıklılık açısından yetersiz olabilir. Güvenilir markaların ürünlerini tercih etmeniz güvenliğinizi artıracaktır.
Çözüm: Global ve yerel sertifikaları ürünleri tercih edin. Testleri iyi yapılmış ve sertifikalandırılmış markaların ürünlerini kullanın.
7. Sigortanın Ömrünün Dolması
Her elektriksel cihaz gibi sigortaların da belirli bir ömrü vardır. Kullanım süresi dolmuş sigortalar, zamanla performans kaybı yaşar ve sık arızalanabilir. Mekanik ve elektriksel ömrü çok düşük olan sigortaların ömürleri çabuk biter.
Çözüm: Güvenilir ve Türkiye’de bilinen markaların ürünlerinin kullanılması arıza oranını azaltacaktır. Mekanik ve elektriksek ömrü yüksek markaların ürünlerini tercih edin.
8. Mandalın Tutmaması ve Bu Durumun Sigorta İç Yapısını Etkilemesi
Sigortanın mandalının düzgün çalışmaması, sigortanın içyapısına zarar verebilir. Bu durum, sigortanın sık sık devre dışı kalmasına veya tamamen bozulmasına yol açabilir.
Çözüm: Trip-free özellikte olan ürünler kullanın. Mandal ile sigorta kapağı arasındaki boşluğa dikkat edin.
9. Aşırı Sıcaklık veya Düşük Sıcaklık
Her sigortanın belli çalışma aralığı vardır. Aşırı veya düşük sıcaklıklar, sigortaların performansını olumsuz etkileyebilir. Bu koşullar, sigortaların içyapısında bozulmalara neden olarak arızalara yol açabilir. Pano içi iyi havalandırılmamışsa veya sigortaların ark boşaltma kanalları kaliteli değilse aşırı ısınma yaşanabilir.
Çözüm: Ürün çalışma sıcaklıklarını kontrol edin. Havalandırma hesaplarını yapın. Gerekirse pano içerisinde ısıtıcı veya soğutucu kullanın.
10. Bağlantı Hataları
Elektrik sigortalarının yanlış bağlanması veya gevşek bağlantılar, arızaların yaygın sebeplerindendir. Gevşek bir kablo bağlantısı veya fazla sıkılmış bir vida ark hatasına sebebiyet verebilir. Bu tür hatalar, elektrik akımının düzgün bir şekilde akmasını engelleyerek sigortanın arızalanmasına neden olabilir.
Çözüm: Kablo bağlantılarını kontrol edin. Sıkma vidalarının yalama olup olmadığını kontrol edin.
Tüm bu önerdiğimiz çözümler yeterli olmaz ve sigortalarınızın değiştirilmesi gerekiyorsa elektrodijital.com üzerinden otomatik sigorta siparişinizi verebilirsiniz. Ürün size ulaştığında bağlantılarını kendiniz yapabilir veya uzman bir elektrikçiye yaptırtabilirsiniz.